Esplai Diplodocus

L’Esplai Diplodocus, és una entitat creada sense ànim de lucre creada  l’any 1981, per a realitzar activitats educatives en el temps lliure dels infants de Badalona de forma lúdica i creativa. És una entitat que pretén donar a infants i joves, possibilitats de formació en un context individualment i socialment alliberador i responsable. L’Esplai Diplodocus és membre fundador  d’Esplais Catalans, Esplac, i co-partícep del seu ideari.

El nostre context formatiu és aquell que no cobreixen temporalment i/o institucionalment escola i família, entitats educatives com nosaltres, amb context diferents però complementaris i amb les que hem de tenir les relacions escaients.

Ens proposem formar persones lliures, conscients del seu entorn polític, històric i cultural, socialment responsables i solidaris, amb esperit crític i creatiu, oberts i encuriosits pel món que els envolta.

Un ideari d’un moviment laic i progressista ha de ser forçosament obert i plural, i promoure un debat que no es podrà tancar mai. Però, alhora, ha de ser un instrument per a la formació i, per això, també ha de ser una eina concreta que permeti ser criticada, ampliada i matisada.

Descripció de l’activitat

A L’Esplai Diplodocus – Espai de Joc realitzem activitats tots els dissabtes al matí de 10 a 13h  per a infants de P3 a 6è.

Considerem molt important poder donar la oportunitat de participar en les nostres activitats, a aquells infants que comencen l’etapa escolar, nenes i nens de 3 anys. Aquests infants són un projecte de futur, és a dir, volem fer partícips a infants més petits per tal d’anar engrescant-los en el món de l’esplai i oferir-los una proposta educativa en el lleure.

Les activitats de l’’Esplai Diplodocus – Espai de Joc es realitzen al local de l’esplai, a les escoles Artur Martorell (C/Seu d’Urgell, 32) i Lola Anglada (C/Jacinto Benavente, 13), i als parcs i places del voltant de l’esplai, sobretot quan s’aproxima el bon temps. Tanmateix, aquest projecte, per tal que es dugui a terme, necessita de la col·laboració d’altres agents socials com poden ser les AMPES de les escoles públiques, els centres cívics, les A.VV, entre d’altres del primer districte.

jocs d'aiguaEn principi es proposaran tres grups d’edat:

El què anomenem iniciació a l’esplai que engloba a nens i nenes de 3 i 4 anys; un altre grup de 5 a 7 anys; i un últim grup de 8 a 12 anys.

Actualment, a l’Esplai Diplodocus – Espai de Joc funciona un únic grup amb infants d’entre 3 i 6 anys. No obstant, també acceptem infants més grans amb els que realitzem activitats més adequades a la seva edat i interessos.

Cada curs les activitats de l’Esplai Diplodocus – Espai de Joc giren al voltant d’un centre d’interès, pel curs en vigor l’hem titulat “La volta al món”. De la mà d’en Xavier, l’aventurer, descobrirem, dissabte rere dissabte, diversos indrets del món. Aquest centre d’interès ens servirà de fil conductor durant tot el curs i ens ajudarà a donar coherència a les activitats que es proposen per a treballar els nostres objectius anuals.

A més també fem activitats i tallers relacionats amb les festivitats populars catalanes. Amb aquestes es pretén que la dificultat en l’elaboració de l’activitat no sigui un obstacle pels infants, sinó més aviat una motivació, i que desperti el interès i les ganes d’experimentar dels infants. Les activitats no sempre seran les mateixes per tots els nens/es, sinó que en alguns tallers en concret es farà una modificació en la manualitat dels més petits, per adaptar-la a les possibilitats dels diferents infants. Així doncs, es faran servir materials senzills, i fàcils de manipular, tenint sobretot molt en compte també els materials reciclats.

neu artificialEls tallers disposaran de recursos suplementaris consistents en l’aportació de racons de jocs, pels infants que ja han acabat l’activitat manual, així com un temps lliure per fer un petit descans durant la realització de l’activitat.

Equip de monitors/es

L’equip està format per persones titulades, que treballem en el món de l’educació.

Sortides

Durant l’any, es faran diverses sortides de només un matí, com anar a la platja, a veure algun espectacle, entre d’altres, així com diferents excursions de tot el dia amb els infants de l’esplai.

També participem en les activitats conjuntes que s’organitzen des del sector Barcelonès-Nord d’Esplac. En aquestes activitats els diferents esplais del sector, que engloba les poblacions de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besos, ens reunim per a celebrar d’alguna festivitat concreta com pot ser la Diada Universal dels Drets dels Infants, el Carnestoltes… Això permetrà que els infants coneguin i es relacionin amb infants d’altres esplais.

Finalment també participem en les trobades infantils (Esplaiada) que organitza Esplac on durant un cap de setmana ens trobem amb tots els esplais de l’associació i realitzem diferents activitats.  

Més informació sobre les activitats d’aquest curs a: https://www.elmicaquer.com/esplai-curs-22-23/